Groene wissels … Oosterbeek

Een serie wandelingen van 10 – 20 km . Begin- en eindpunt bij hetzelfde treinstation

Om  mijn schoenen uit te proberen pak ik vandaag  de voor mij meest simpele wandeling … Oosterbeek: Mariëndaal en Warnsborn. Starten vanuit huis. Mooier kan al niet. De totale afstand is 17 km maar als ik zo de temperaturen bekijk die we halverwege de dag al zullen gaan halen denk ik dat het bij de helft blijft!

Half 8.  Ik loop de flat uit richting weilanden om na het oversteken van de Utrechtse weg  snel in de schaduw van Mariëndaal te gaan lopen. Heb even het gevoel dat ik alleen op de wereld ben. Elke keer is het hier weer genieten … nee niet op zondagmiddag … maar gewoon als het zò stil is.

De weg voert via  “De Groene Bedstee”

Zoals een bedstee je afsluit van een kamer, zo sluit de Groene Bedstee je af van de rest van het landgoed Mariëndaal. Rijke dames wilden graag wandelen zonder gezien te worden door de begerige ogen van mannen. Daarnaast wilden ze zo min mogelijk bruin worden; dat was iets voor boerenmeiden die op het land moeten werken. Daarom is de Groene Bedstee van de zijkant en bovenkant dicht.

150 jaar oud

Rond 1860 legden houtvesters de bedstede aan op landgoed Mariëndaal. Het landhuis zelf verrees al een slordige eeuw eerder, ruwweg op de plek waar in de middeleeuwen een klooster stond. Een rest daarvan doet elders op het landgoed dienst als soort van picknicktafel. De Groene Bedstee ligt daar mooi tussen en is misschien wel Arnhems bijzonderste groen erfgoed.

en de beukenlaan naar het kruispunt met de Amsterdamse weg. Daar oversteken, dan de Schelmse weg over en  we zijn op het volgende landgoed “Warnsborn”.

Vlak achter het bord Warnsborn ligt een 2e landgoed … verwarrend, even gegoogeld terwijl ik geniet van mijn ontbijtje …

De naam Warnsborn werd al gebruikt in de vijftiende eeuw en had toen betrekking op het Hoog Erf, dat in bezit was van het klooster Mariënborn. Het noordwestelijk daaraan grenzende Laag Erf was in bezit van het Agnietenconvent. In 1648 werden het Hoog Erf en het Laag Erf verkocht aan Everhard Everwijn, burgemeester van Arnhem. Vanaf die tijd wordt de naam Warnsborn gebruikt voor de twee erven samen

Als we  Landgoed hotel Groot Warnsborn en wat boerderijen voorbij gelopen zijn  kom je in het bosgebied van Landgoed  De Vijverberg met  haar (of is het zijn?) vele  beekjes en vijvers.

We lopen al weer richting Oosterbeek, moeten weer de drukke Amsterdamse weg (hier zonder stoplichten) oversteken om  aan de overkant via een hek Landgoed Lichtenbeek te betreden. Een saai bos, rechte weg … produktiebos??? Googelen!!!
Nee!!! Het Landgoed heeft meer te bieden. Iets voor een volgende keer dan maar!

Het wordt warm, mijn schoenen beginnen te knellen hoewel dat zo verholpen is door de veters wat losser te maken. Ik hou het voor gezien … laat het Abdijcomplex Koningsoord voor wat het is, de Airborne begraafplaats  ook … en via  de spoorwegbrug bij het station ben ik snel in het centrum.

Nog een kopje koffie bij het Grand café op het Raadhuisplein … waar het nog niet druk is en dan  de laatste kilometers naar huis. Uiteindelijk  toch nog bijna 12 km gelopen! Voorlopig blij met mijn schoenen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.