Voetverzorging voor wandelaars …

Ben een gewoontedier en omschakelen naar iets anders wordt dan ook vaak een gevalletje uitstel/afstel. In dit geval zal ik wel moeten want mijn pedicure is gewoon achtergebleven in Ansen.
Als ik op een verloren avond met een beginnende likdoorn eens google op “pedicure” komen er tientallen in beeld. Moedeloos sluit ik af, hoe zoek ik daar een goede uit … laat maar.
Ik koop likdoornpleisters, blarenpleister, vijlen, een goed nagelschaar, tangetjes, de Velvet Smooth Elektronische Voetvijl etc.


en uiteraard spijt dat ik mijn voetenbadjes in Ansen heb achtergelaten. Maar we doen het er mee … afwasteil gaat ook!

En het gaat goed met mijn voeten totdat ik uiteraard  toch de verzorging vergeet en wanneer onze wandelingen langer worden gevoelige tenen  krijg. Hoe kan dit?  Nou heel simpel … als je je nagels niet knipt stoot ie tegen  de voorkant van je schoen en krijg je blauwe tenen! Mijn schoenen hebben mij zelfs nog nooit een blaar opgeleverd … nee …  aan de schoenen ligt het ook niet!  Hobbels onder de voetholte … je weet wel die kietelzône, een hele streng!
Ik bekijk mijn voeten eens beter … wanneer was die afspraak ook al weer voor het aanpassen van onze zooltjes? Ja! Jaren geleden! Krijg ook de indruk dat mijn voeten wat gespreider staan. En dan hebben we de   Hallux- valgus en de daaruit voortvloeiende Bunion  ook nog waar ik voor bij de orthopeed loop.

Ik heb nog wel een pedicure in mijn achterhoofd!!! De man van een fb/gok-vriendinnetje. Ben hem  blijven volgen sinds zijn vrouw de eerste statussen van zijn pedicure-praktijk op fb plaatste. Ik maak een afspraak en als hij mijn blauwe nagels ziet voorspelt hij al dat hij er snel af zal vallen. Ook zie je het begin van eeltplekken boven op mijn tenen en ik laat me een teenorthese aanmeten om meer ruimte aan de bovenkant van mijn tenen te creëren.

Een teenorthese is een hulpmiddel dat volledig
op maat wordt gemaakt van zacht siliconenmateriaal.
Dit ‘teenstukje’ kan helpen om de stand van de tenen
te corrigeren en drukplekjes en wrijving van of
tussen de tenen te verminderen en voorkomen.
Afhankelijk van de klachten zal een orthese de tenen
corrigeren, beschermen of een combinatie van beide.wp381

Op de terugweg word ik al gebeld door de podotherapeut … afspraak eind maart. Nu heb ik er alles aangedaan om mijn voeten in een puike conditie te krijgen en volgende maand ga ik voor de zekerheid voor nieuwe wandelschoenen want voeten die zoveel kilometers lopen verdienen het allerbeste!

Nog een paar wetenswaardigheden ..

Blauwe nagels
.De oorzaak van blauwe nagels is meestal te kleine wandelschoenen of te lange teennagels. Door met de tenen steeds tegen de neus van de schoen te stoten ontstaat er een bloeduitstorting onder de nagel. De nagel wordt dan blauw.
· Over het algemeen is een speciale behandeling niet nodig: de nagel valt binnen een paar maanden af en onder de oude heeft zich al een nieuw exemplaar gevormd. Bij pijnklachten kan de huisarts een gaatje boren in de nagel om de druk te verminderen en daarmee de pijn.

· Een preventie tip. Je teennagels groeien harder dan je denk. Het beste kan je ze 1 x per twee weken knippen.

Eelt
· Eelt vormt zich bij wandelaars op de hiel, onder de bal van de voet en aan de zijkant van de grote teen. Op de plaatsen waar eelt zit kunnen door wrijving gemakkelijk blaren ontstaan.
· Behandeling: het beste kan je eelt verwijderen als je voeten droog zijn. Gebruik een puimsteen of een eeltvijltje. Verwijder ook niet te veel eelt in één keer: eelt heeft ook een beschermende functie.

Bij wandelaars zijn de voet (middenvoetsbeenderen), scheenbeen en kuitbeen gevoelig voor de blessure
· Gebruik wandelschoenen met een goed schokabsorberend vermogen. Loop voorlopig ook niet op de weg. Een harde ondergrond is meer belastend.
· Verbeter je looptechniek: landen op je voorvoet is meer belastend voor het bot. Probeer te landen op de buitenkant van je hak.
· Doe spierversterkende oefeningen voor de voetspieren, scheenbeenspieren en kuitspieren.
· Vrouwen lopen meer risico. Vooral op latere leeftijd kunnen vrouwen last krijgen botontkalking (osteoporose). Voldoende calcium en vitamine D in de voeding heeft een preventieve werking.

Spierversterkende oefeningen voor de voetspieren
· Ga op een stoel zitten. Rol een uitgevouwen handdoek met je tenen op. Het begin van het oprollen is wel even lastig. Na 15 seconde rust doe je hetzelfde met de andere voet. Herhaal deze oefening enkele malen.
· Deze oefening kan je staand of zittend doen. Raap met je tenen knikkers of een golfballetje op. Na 15 seconde rust doe je hetzelfde met de andere voet. Herhaal deze oefening enkele malen.

Spierversterkende oefeningen voor de scheenbeenspieren
· Ga op de grond zitten. Span je voeten aan door je tenen naar je toe te brengen. Voor de afwisseling kan je bij het aanspannen je voeten je tenen naar buiten of naar binnen brengen. Je kunt ook de oefening versterken door met je ene voet de andere voet weg te drukken.
Duur: 10 sec. / 10 sec. rust / tot 10 herhalen.
· Een andere spierversterkende oefening is met bloten voeten lopen op je hielen. Voorvoet en middenvoet mogen hierbij de vloer niet raken. Maak kleine pasjes.
Duur: 15 sec. / 15-20 sec. rust / tot 20 herhalen.

Spierversterkende oefeningen voor de kuitspieren
· Ga rechtop staan. Ga op je tenen staan. 5 tot 10 seconden vasthouden. Na 10 seconde rust doe je de oefening nogmaals. Je kunt de oefening zwaarder maken door iets van gewicht te dragen.
Duur: 5 tot 10 sec. / 10 sec. rust / tot 10 herhalen.
· Doe deze oefening op blote voeten Ga stukjes lopen op je tenen. De hiel en middelvoet mogen hierbij niet te vloer raken. Probeer kleine pasjes te maken.
Duur: 15 sec. / 15-20 sec. rust/ tot 20 herhalen.

Behandeling overbelastingblessures
· Eerst hulp: koelen.
Behandel de eerste 48 uur na het ontstaan van de blessure de geblesseerde plek met ijsblokjes of een coldpack. Door te koelen verminder je gedeeltelijk zwelling en een ontstekingsreactie. Door koeling worden de bloedvaten nauwer, waardoor er minder bloed naar de geblesseerde plek toestroomt. Probeer de eerste 48 uur zoveel mogelijk te koelen. Het beste resultaat bereik je door elk uur 10 tot maximaal 20 minuten te koelen. Vooral de eerste uren zijn belangrijk, hierna heeft koelen minder effect. Leg het ijs of coldpack nooit direct op de huid maar gebruik een dun doekje als bescherming. Als er geen ijs of coldpack in de buurt is kan je met een koude kraan of een bak met koud water ook redelijk uit de voeten. Een coldpack is een zakje met gel dat nadat het in de vriezer heeft gelegen lang koud blijft.
· Als je na afloop van een wandeling pijn voelt koel je de geblesseerde plek de eerste uren na afloop enkele keren.
· Als ondersteuning van het koelen kan je ook de geblesseerde plek hoogleggen en een drukverband aanleggen.
· Bovengenoemde behandeling staat bekend als RADIJS.
Deze hoofdletters staan voor: Rust, Altijd hoog houden, Druk en IJs.
· Verminder de omvang en vooral de intensiteit van je trainingen.
· Bouw je training weer geleidelijk weer op.
· Bekijk je wandelschoenen. Zijn de zolen versleten? Zijn de hielkappen niet teveel doorgezakt? Zijn de wandelschoenen wel geschikt voor je de omgeving waarin je wandelt?

Zo kan ik misschien op den duur ook de 20 km halen.

wandelen_kinderen

Veel wandelplezier!

Een gedachte over “Voetverzorging voor wandelaars …

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Schaepmanblog

Schaepmanmonument Driebergen

kletspraat.springkikker.nl/

Onder het genot van een kopje thee, genieten van het leven

GOLVEN IN ZEE

Zee, leef ik net als jij....voortdurend in beweging.