Het Elfbergenpad … 85 km …

Het Elfbergenpad is een meerdaagse bewegwijzerde rondwandeling van 85 km over de Zuid-Veluwe. De route is in één richting gemarkeerd met groen-gele bordjes. wp334

De meeste “bergen” van de Veluwe zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het Salien of de Riss-IJstijd. Tijdens deze koude periode die ongeveer 300.000 jaar geleden inzette, kwam ruim de helft van wat nu Nederand is onder een dikke laag ijs te liggen.
Dit landijs dat vanuit Scandinavië ons land binnenschoof bewerkte onze bodem door steeds weer aan te groeien, af te smelten en als een soort transportband gruis en keien aan te voeren.
Vooral in de Veluwe zijn de sporen van het ijs aanzienlijk. Het landijs schoof door de beddingen van de Maas en de Rijn, die toen nog overwegend van zuid naar noord stroomden. IJstongen baanden hun weg nnaar het zuiden, waarbij ze klei, grind en zand als een soort megobulldozer alle kanten opduwden. Zo ontstonden “bergketens” van opgestuwd materiaal met daar tussen de platgewalste dalen van de Gelderse Vallei en de IJsselvallei.
Uiteindelijk is er in die honderden jaren veel gebeurd maar hebben we nog steeds toppen en dalen en in het gedeelten van de “Elfbergenroute” liggen veel toppen, stuwwallen en dalen.
Dit wordt  onze eerste meerdaagse wandeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.