Het Landgoed Duno … Heveadorp

De bedoeling is om vandaag het  Landgoed Duno in mijn eentje te gaan verkennen. Het is de eerste keer dat ik alleen een wandeling onderneem in een voor mij niet zo bekend gebied. De vorige keer  kwamen we vanaf een andere kant. Het gaat me in hoofdzaak om het plateau .. schitterend weer, strak blauwe lucht … dat wordt genieten.

De start  is op de parkeerplaats van de Dunolaan 45 in Heveadorp (zonder TomTom ben ik nergens) … 10 minuten rijden van huis. Je wordt al helemaal blij als je de oprijlaan ziet volop met Rhodondendrons/Azalea’s … wat zal dat in de zomer een mooi gezicht zijn en wat zal dat vroeger in de tijd van het landgoed en later het hotel de bewoners en gasten een luxe gevoel gegeven hebben.wp3

Azalealaan op de Duno

In het voorjaar, in mei, bloeien de azalea’s langs de oude oprijlaan naar Huize Duno volop. De pasteltinten zijn prachtig. De donkergroene taxushaag op de achtergrond versterkt dit effect.

In de jaren negentig is de laan hersteld door het Geldersch Landschap evenals het toegangshek. Een brede strook bos is gekapt en de taxussen flink teruggesnoeid om weer plaats te maken voor de verjongde azalea’s
Ik besluit de rode paaltjes te volgen  … geen flauw idee waar ik uitkom. Goede gedetailleerde wandelkaarten  zijn er niet van dit gebied. Wel kan je alle wandelingen vinden op internet. Het terrein is behoorlijk heuvelig en omdat er best nog veel vorst op losliggend blad ligt  vind ik het soms tricky en ben ik blij dat ik mijn  Nordic walking stokken bij me heb.
IJstijd dalen
Als je langs de stuwwal loopt kruis je op je wandeling verschillende brede dalen. Deze dalen zijn door stromend smeltwater ontstaan toen de ijskappen op de Veluwe smolten. Oppervlakte water stortte hier af de stuwwal van de rivier de Rijn in. De Rijn had juist hier voor de gemeente Renkum delen van het zand van de stuwwal weggeslepen, waardoor de steile stuwwal is ontstaan. Wat verderop in Wageningen is er ook wel een stuwwal, maar de hoogte is niet zo groot en veel minder lang.
Ik zie vijverpartijen … aangelegd???
Vijvers barokke as
Bij de tuinaanleg in de Engelse landschapsstijl van Landgoed van Hotel Duno werd het water dat uit de stuwwal kwam, met lemen dijkjes opgevangen en verzameld in twee bekkens, de bovenste en de beneden vijver. In de benedenste ronde vijver sproeide een fontein. Op de helling waren kleine kronkelpaadjes met bloemenperken, zodat je vanaf het terras aan de bovenzijde een mooi gezicht had op de wandelaars. Alleen het hekwerk boven is wat er nog van de tuin over is gebleven.
Barokke as Duivelskolk
De vijverpartijen van de Duivelskolk waren ook voorzien van een Barokke As. Geheel in Romantische stijl ontspringt de bron van deze barokke as uit een spleet in namaak rotsen van cement rustique.

Een luchtballon stijgt op, af en toe vind je nog de restanten van de theekoepel en

het restant van de entree van het huis (blauwe stukken steen).
Rechts in de hoek van het terrein liggen de restanten van de vloer van een theekoepel. Ook een deel van het hek staat er nog. je kunt even uitrusten op de restanten van een stenen bank.

Als ik denk  al kilometers te hebben gelopen blijkt dat slechts 1,9 km te zijn … voel het in mijn benen. Ik steek een weg over … ben uiteraard mijn print van de wandeling vergeten  en  heb er nog steeds lekker de pas in totdat het mij allemaal wel erg onbekend voorkomt en ik op een bordje zie dat ik helemaal niet meer op Landgoed Duno ben maar op de “Veluwe/Boersberg”.img_20161220_110043

Bij navraag blijkt dat ik in de buurt van Kasteel Doorwerth  ben en dat ik maar het beste de klinkerweg rechts omhoog terug kan nemen. Via een prachtige route

Bruggetje Duno
Vermaaksarchitectuur uit de romantische tijd langs de oprijlaan van landgoed Duno.
In de 19de eeuw was het mode om op een landgoed enige romantische elementen te laten bouwen. Een folly (van het Engelse folly: gekheid) is een bouwwerk dat opzettelijk nutteloos of bizar is. In de omgeving van Doorwerth en Oosterbeek zijn verschillende voorbeelden en restanten van dit soort bouwwerken te vinden.
Dit bruggetje is zo’n voorbeeld. Veel praktisch nut heeft het bruggetje niet. Het is onduidelijk of dit bouwwerk als onderdeel van de tuin destijds ook vanuit de theekoepel van Landhuis Duno zichtbaar is geweest.

 

kom ik weer op bekend terrein en wijst de mooie richtingaanwijzer mij de weg terug.wp13

Heveadorp Wegwijzer Duno
Deze oude wegwijzer staat op de kruising van de verschillende wegen op het voormalige landgoed Duno.
Vanaf 1930 kwamen deze ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijders Bond) wegwijzers overal in het land voor.Deze wegwijzer is enkele jaren geleden geplaatst door de Lionsclub. Of het een gerestaureerd bord is of een origineel met nieuwe opschriften, weten we niet.
Mocht je er meer van weten, dan horen we het graag. Wij hebben ook gehoord dat hier vroeger een uitkijktoren heeft gestaan.

En dan kom ik nu op het spannendste gedeelte. Van de zomer ben ik met Ria  hier het grasveld overgestoken … nu bevroren blad maar ik wil het toch doen om uiteindelijk tussen de rhodondendrons door op een eng smal paadje  hoog boven de weg langs de nederrijn uit te komen om daarna van het  prachtige uitzicht te genieten. Paadjes zijn niet te vinden en weer ben ik zò blij met mijn stokken.

En dat allemaal voor dit uitzicht op de Rijn en in de verte Arnhem, aan de overkant Driel.wp17

Er is nog zoveel meer te vertellen. De geschiedenis van Heveadorp, de prachtige rietgedekte huisjes, toen gebouwd voor  arbeiders. Eén brok geschiedenis.

En  … mijn doel is bereikt … bijna 4 km als wandeling en uiteindelijk ook mijn dagelijkse 10.000 stappen.

 

 

5 gedachten over “Het Landgoed Duno … Heveadorp

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

Schaepmanblog

Schaepmanmonument Driebergen

kletspraat.springkikker.nl/

Onder het genot van een kopje thee, genieten van het leven

GOLVEN IN ZEE

Zee, leef ik net als jij....voortdurend in beweging.